Reflü rahatsızlığındaki en önemli belirti genellikle göğüs kısmından yukarıya doğru gelen yanmalardır. Yanmalar yoğun bir şekilde mide, boğaz ve boyun bölgesinde meydana gelebilir. En temel olan bu belirti dışında reflü belirtileri nelerdir diye merak ediyorsanız gelin birlikte bu konuyu inceleyelim.
Alkol, turşu, çikolata, acı ve bol baharatlı gıdalar tüketen kişilerde reflüye bağlı olarak ortaya çıkan yanmalar daha şiddetli olabilir. Yanmalar bazı hastaların mide, boyun, omuz ve sırt bölgesinde de hissedilebilir. Kalp ağrıları ile sık sık karıştırılan bu yanmalardan dolayı çoğu kişi doktora başvuracak noktaya gelebilir.
Ses Kısıklığı Reflü Belirtisi mi?
Göğüs ağrıları ile doktora başvuran kişilerin büyük bir çoğunluğunda reflü rahatsızlığı tespit edilmektedir. Reflü hastası olan kişilerin aniden başlayan ağrıları saatlerce sürebilir. Uykudan uyandırabilecek şiddetli olan ağrılar genellikle uyku esnasında ortaya çıkar. Antiasit ve gıdalarla ağrılar hafifletilebilir. Sırt üstü yatma ve öne eğilme gibi durumlarda ağrı kendisini hissettirebilir.
Ağrılar ile birlikte reflünün bir diğer önemli belirtisi ağzınıza ekşi su gelmesidir. Boğazınızda ve ağzınızda kötü bir tat ve yanma etkisi bırakan bu ekşi su, yemeklerden sonra ya da yemek yediğiniz esnada ortaya çıkabilir. Geçmeyen gıcık, öksürük, yutkunmada zorluk, ağız kokusu, ses kısıklığı, boğaz temizleme ihtiyacı hissetme ve tekrar eden zatürre gibi belirtiler de reflü hastalığının habercisi olabilir.
Reflü Nasıl Teşhis Edilir?
Yukarıda belirtilen sebeplerden dolayı şikâyetçiyseniz fazla zaman kaybetmeden uzman bir doktora başvurmanız tavsiye edilmektedir. Gerekli endoskopik uygulamalar ve ses telleri muayenesi ile birlikte yapılabilecek olan çalışmalar sonrasında reflü olup olmadığınız belirlenebilir. Ayrıca 24 saatlik pH-metre testi de reflünün doğru şekilde tespit edilebilmesi için günümüzde yaygın olarak uygulanan önemli ve etkili bir testtir.