Hayatımızdaki pek çok şeyin elektronik ortamlara taşınması ile birlikte kullandığımız parolalar da büyük bir öneme sahip olmaya başlıyor. Maillerimizi kullanırken, kablosuz ağ bağlantımızı kullanırken, evimizde ve işyerimizde hemen hemen her alanda kullanmamız gereken parolalar bulunuyor. Peki iyi parola nasıl seçilir diye aklınızda soru işareti bulunuyor ise gelin bu sorunun cevabına birlikte bakalım.
Güvenilir bir şifre oluştururken ilk olarak en az 8 karakterli bir şifre oluşturmaya özen göstermelisiniz. Günümüzde pek çok platform zaten sizlere 8 karakterli şifre oluşturma zorunluluğu sunacaktır. Ancak 8 karakterli şifre oluşturmak tamamen güvenilir bir şifre oluşturduğunuz anlamına gelmez.
Şifrenizi yaratırken içerisinde mutlaka büyük ve küçük harflere yer vermelisiniz. Ayrıca şifre içerisinde semboller de kullanabilirsiniz. (@ + / * & % gibi) Şifrenizin bu tür yöntemler ile güvenilir olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Şifreniz maalesef hala güvende olmayabilir.
Klişe ve Kolay Tahmin Edilebilir Şifreleri Karmaşık Hale Getirin
8 karakterli içerisinde büyük ve küçük harflerin yer aldığı ayrıca semboller ile daha karmaşık hale getirdiğiniz şifrelerinizin kolay tahmin edilebilir olmaması gereklidir. Günümüzde kullanılan “123456, abcdefg, qwerty” gibi şifreler tamamen güvensizdir. Ayrıca herkesin ilk aklına gelebilecek olan doğum tarihi, telefon numarası, kimlik numarası, sevdikleri kişinin ismi ve tuttukları takımlar gibi şifrelerden de uzak durmalısınız.
Şifrenizi kolay bir şekilde hatırlayabilmek için Leet adı verilen hackerlar tarafından kullanılan değişik semboller ve harflerin birleşiminden yararlanabilirsiniz. Normal kullanıcılar tarafından sık sık tercih edilen bu yöntem sayesinde kolay bir şifreyi daha karmaşık hale getirebilirsiniz. Örneğin Fenerbahçe takımını tutuyorsunuz ve şifrenizi Fenerbahçe yapmak istiyorsanız “F3n31b@hc3” olarak şifrenizi son derece güvenilir ve tahmin edilmesi zor bir hale getirebilirsiniz.