Araç Değeri Kasko Sigortasında Nasıl Belirleniyor?

Araç Değeri Kasko Sigortasında Nasıl Belirleniyor?

Sıfır veya ikinci el aracın sigortalanması, ikinci el vasıta satış tutarı, yeni bir araç için banka kredi alınması ya da hasar ödemelerinin karşılanması gibi ihtiyaçlar için araç kasko değeri baz alınıyor. Kasko değerini bilmek, bize tasarruflarımızı da doğru kanalize edebilmek için temel bir ölçüt oluşturuyor. Acaba araç değeri kasko sigortasında nasıl belirleniyor? Ayrıntıları yazımızın devamında okuyabilirsiniz.

Araç Kasko Değer Listesi Nedir?

Araçların kasko değeri, 1987 yılından beri Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından yayınlanan, ”Araç Kasko Değer Listesi” ile belirleniyor. Her ay güncellenen ve yalnızca 15 yıllık araçların bulunduğu listede, tüm araçlar marka, üretim yılı, tür, model gibi kriterlere göre sıralanıyor. Her bir özellik, farklı bir fiyat ile eşleştirilerek araçların kasko bedelleri için geçerli olan bir temel baz haline getiriliyor.

Zorunlu trafik sigortaları, araç alım satım, taahhüt işlemleri için bir kriter olan araçların kasko değer listesi, aslında temel bir kaynak niteliğinde sayılıyor. Kasko sigortası düzenleme yetkisi olan tüm sigorta şirketlerinin pratikte farklılaşmamaya gidebileceği ya da araç sahibi kişilerin özel istek ve beklentilerine göre farklı kasko yaptırabileceğinin de göz ardı edilmemesi gerekiyor.

Araç Kasko Değeri Nasıl Öğrenilebilir?

Türkiye Sigorta Birliği’nin sayfasından güvenilir bir şekilde aracınıza ait kasko değerini öğrenebilirsiniz. Yalnızca 3 adımda tamamlanan bu işlem için; Aracın model yılı, markası ve tipi seçeneklerini girmeniz yeterli oluyor. Saniyeler içerisinde aracınıza ait kargo bedelini öğrenebiliyorsunuz. Ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sayfasından seçeceğiniz, kasko değerleri ve yıl seçeneği ile PDF dosyasını temin edebilirsiniz. Kasko sigorta sistemi başlıca üç teminat olan 1-Çarpma-çarpılma, 2- Yanma, 3- Çalınma risklerine karşı güvence sağlıyor. İsteğinize bağlı olarak seçenekler arasından biri, ikisi yada hepsi için kasko düzenlenebiliyor.