Gebelikte Hepatit B Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gebelikte Hepatit B Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gebelikte Hepatit B Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hepatit B virüsü, karaciğeri enfekte eden bir virüstür. Hepatit B virüsü taşıyan birçok insan hastalık bulgusu göstermez, ancak taşıyıcı olarak başkalarına bulaştırabilir. Hepatit B virüsü, enfekte olmuş kanla ve enfekte olmuş biriyle prezervatif kullanmadan doğrudan temas halinde cinsel ilişkiye girerek yayılır.

Gebelikte Bebeğe Hepatit B Bulaşmaması için Ne Yapılmalıdır?

Hepatit B hastalığınız varsa veya gebelik sırasında bulaşmışsa, doğumdan sonra bebeğinize bulaştırma olasılığı yüksektir. Tüm hamile kadınlara, doğum öncesi bakımın bir parçası olarak hepatit B için kan testi önerilir. Risk altındaki bebeklere, enfeksiyon ve ciddi karaciğer hastalığını önlemek için doğumda hepatit B aşısı yapılmalıdır. Doğumdan bağışıklık, bebeklerin uzun süreli hepatit B enfeksiyonu gelişmesini önlemede % 90-95 etkilidir.

İlk doz doğumdan sonraki 24 saat içinde verilir. Uzun süreli koruma sağlamak için 4, 8, 12 ve 16 haftalık dozlar ve 12. ayda bir son doz verilir. Birkaç bebeğin doğumdan kısa süre sonra immünoglobülin adı verilen antikor enjeksiyonuna ihtiyacı olabilir. Bebeğiniz 12 ayda hepatit B enfeksiyonu açısından test edilecektir. Enfekte olmuş herhangi bir bebeğe uzman değerlendirmesi ve takibi yapılmalıdır.