Saçlar ve Kıllar Neden Farklı Büyür?

Saçlar ve Kıllar Neden Farklı Büyür?

Sanki saçlarınız sonsuza dek büyüyecek gibi görünüyor, ancak vücudunuzun geri kalan kısmındaki kıllar sihirli bir uzunluğa ulaşıyor ve sonra duruyor mu? Başınızın saçları büyümeye devam edecek gibi görünebilir, ancak aslında sadece belirli bir uzunluğa kadar ulaşır.

Saç ve Kıl Gelişim Döngüsü

Tüm saç ve kıllar döngüsel büyür. Anagen fazı sırasında, saç folikülünüzde bir protein kökü, saç olarak tanıdığımız tele benzer bir yapıda hücreler toplamaya başlar. Saç deriniz folikülü besler ve ayda yaklaşık yarım 1,5 santim kadar büyümeye devam eder. Anagen faz uzunluğu genetik ile belirlenir. Böylece bazı insanlar diğerlerinden daha kısa evrelere sahip olabilirler. Bazıları için, bu iki yıl, diğerleri için altı yıl olabilir.

Buna karşılık, vücut kıllarının, yıllardan ziyade haftalar süren bir anajen evresi vardır. Anagen akabinde foliküller yeni hücreleri beslemeyi ve saçların büyümesini durdurur. Bu katagen fazıdır. Katagen fazı bittikten sonra telojen fazına girersiniz; bu fazda saçlar düşer veya yeni bir saçla itilir.

İnsan saçı, bir kerede çok saç kaybetmemek için döngüleri kademeli olarak döndürür. Bu, mevsimsel olarak veya döngüler halinde kıllarını kaybeden canlılardan farklıdır. Genellikle, günde yaklaşık 100 kıl kaybedersiniz, ancak bu yaşlandıkça değişir. Yaşlı insanlar daha ince veya daha kırılgan saçlara sahip olabilir, çünkü yağ bezleri küçülür ve teller kırılmaya daha eğilimli hale gelir.