Robot Teknolojisinde Esnek Elektronik Cilt Geliştirildi!

Robot Teknolojisinde Esnek Elektronik Cilt Geliştirildi!

İnsan derisi, çevre ile dokunsal etkileşimi sağlayan basınç, sıcaklık ve diğer hisleri tespit eden hassas sinir hücrelerinden oluşur. Robotlar ve protez cihazların bu yetenekleri kazanmalarına yardımcı olmak için bilim insanları, elektronik kaplamalar geliştirmeye çalışıyorlar. Şimdi araştırmacılar, çeşitli insan-makine etkileşimleri için kullanılabilecek ultra ince, esnek bir elektronik cilt yaratan yeni bir yöntem buldular.

Esnek Elektronik Cilde Sahip Robotlar Üretilecek

İnsan ve makine etkileşimlerine büyük katkı sağlayacak olan elektronik cilt, protez cihazları, giyilebilir sağlık ve spor cihazları, robotik ve sanal gerçeklik gibi birçok uygulamada kullanılabilir. Bazı bilim insanları bu amaç için esnek “elektronik dövmeler” geliştirdiler.  Araştırmacılar elektronik dövmeyi çeşitli nesnelere aktardılar ve bir robot protez kolunun kontrol edilmesi, insan iskelet kası aktivitesinin izlenmesi ve bir elin 3B modeline yakınlık sensörlerinin dâhil edilmesi gibi yeni yöntemin çeşitli uygulamalarını gösterdiler.

Esnek elektronik cilde sahip robotlar büyük heyecan yarattı, ancak üretimleri tipik olarak yavaş, pahalı ve fotolitografi gibi imalat yöntemleri gerektiriyor. Yakın zamanda, entegre mikro elektronik ile ince film devreleri üretmek için hızlı, basit ve ucuz bir yöntem hayata geçirilecek.