Gebelik
Hamilelikte Yapılacak Egzersizler
Hamilelik dönemi her kadının hayatındaki en büyük dönüm noktasıdır. Bu dönemde daha sağlıklı kalabilmek ve aşırı kilo almamak için ise hamilelikte yapılacak egzersizler bulunmaktadır. Hamilelik döneminde yapılabilecek basit ve yararlı egzersizleri yazımızın devamında bulabilirsiniz. Tempolu Yürüyüş Anne adaylarının en kolay yapabileceği egzersizlerden birisi tempolu yürüyüştür. Hamilelik döneminin ilk aylarından, son aylarına kadar orta tempolu bir yürüyüş yapılabilir. Günde ortalama olarak 30 dakika boyunca yürüdüğünüz zaman daha sağlıklı hissetmeye başlayabilirsiniz. Yürüyüşlerinizi gün aşırı yapmanız ve düzenli olmanız alacağınız etkiler açısından önemlidir. Yüzme Hamilelik döneminde yüzmek oldukça kolay ve etkili bir spordur. Vücudun tüm kaslarını çalıştıran yüzme aktiviteleri daha rahat nefes alabilmenizi sağlar. Yüzmek için havuzlara gidebilir veya dilerseniz yaz aylarında tatildeyseniz denize de girebilirsiniz. Deniz veya havuzdan sonra dikkat etmeniz gereken nokta mayonuzu veya bikininizi değiştirmeniz ve kesinlikle ıslak olarak durmamanızdır. Bisiklet Sürme Bisiklet üzerindeyken kendinizi daha ferah hissedebilirsiniz. Fakat burada önemli olan husus hamileliğin ilk üç aylık dönemi sonrasında bunun tehlikeli olabileceğidir. İlk üç aylık süreç sonrasında bisiklete bindiğiniz zaman dengenizi kaybederek ciddi kazalara yol açabilirsiniz. Bisiklete evinizin ortamında da binebilirsiniz. Egzersiz aleti satan yerlerden edinebileceğiniz bisikletler ile her gün vakit geçirebilirsiniz. Ağırlıksız Fitness Kasları güçlendirebileceğiniz hareketler sayesinde ağırlıksız olarak üst gövdenizi ve karın bölgenizi geliştirebilirsiniz. Ağırlık kaldırdığınız zaman baş […]
Suda Doğum Nedir
Her kadın annelik heyecanı tatmak ister. Bunun için hamile kalan anne adayları doğumlarının yaklaştığı dönemlerde nasıl doğum yapacakları konusunda tereddüt içerisindedirler. İlk kez annelik heyecanı yaşayan kadınların tercih ettikleri doğum şekillerin birisi suda doğum olmuştur. Suda doğum diğer doğum türlerine daha az acının hissedildiği doğum daha çok kolaylaştırıldığı bir doğum yöntemidir. Suda Doğumun Özellikleri Bebeğin geliş kanallarını gevşeten ve beraberinde yumuşatan doğum suda doğum, rahme giden kan akımını artıran, kasılmaları normal seviyeye sağlayan bir doğum yöntemdir. Suda doğum yöntemi bebekler için de çok uygun bir doğum yöntemidir. Anne karnında da su haznesi içerisinde olan bebek, doğum sonrası da su haznesi içerisinde olacağı için hiçbir sorun yaşamaz. Hatta doğum sonrası daha az ağlar. Suda doğum riskleri, normal ve sezaryan doğum ile aynıdır. Suda doğum konusunda gerek anne adayı gerekse de hekim bu konu üzerinde kararlı olması gerekir. Suda doğum için suyun uygun sıcaklığı yaklaşık 37 derece olmalıdır. Suyun bu ayarı, doğum bitine kadar kontrol altına alınmalıdır.
Gebelik Öncesi Detoks Yapmanın 4 Yolu
Sağlıklı bir yaşam tarzı uygulamak için bir neden ararsanız, daha iyi bir motivasyon bulmak için zorlanırsınız. Gebe kalmaya çalışıyorsanız, artık bebeğinizin sağlığının size bağlı olduğunu biliyorsunuz. Bebek planınızın 1. adımında; önce vücudunuzu ve hayatınızı detoksifiye etmeyi düşünün. Sağlıklı yiyecek ve içeceklere geçin: Birkaç hafta öncesinde süt, kafein, alkol, et ve şekeri kesin. Bunları, organik meyveler, sebzeler, kabuklu yemişler, bakliyatlar, kepekli tahıllar gibi sağlıklı yiyeceklerle değiştirin. Gün boyunca birkaç bardak detoks çayı ve içebildiğiniz kadar çok su için. Terleyin: Terleme, vücudu oldukça hızlı bir şekilde detokslamak için mükemmel bir yoldur. Terlemek veya saunada oturmak ve benzer şekilde ter atmak için egzersiz yapmayı düşünün. Bitki bazlı ve doğal temizlik ürünleri kullanın: Birçok hamilelik kitabı bunu söylüyor ve bu çok önemli. Ebeveynlerinin sert temizlik maddelerine maruz kalması gelecekteki bebeğiniz için tehlikelidir. Ayrıca tüm kozmetik ve güzellik ürünlerinizin sağlıklı olduğundan emin olun. Kolon hidroterapi düşünün: Bu, tüm sindirim sisteminizi temizlemenin mükemmel bir yoludur, yıllar öncesindeki sindirilmemiş kalıntıları bile temizler. Böylece bebeğinizi taşıma zamanı geldiğinde vücudunuz en üst düzeydedir.
Gebelikte Ağız ve Diş Sağlığı Sorunları
Birçok kadın normalde sağlıklı diş ve diş etlerine sahipken 9 ay süren gebelik, bazı koşulları kötüleştirebilir veya yenilerini oluşturabilir. Düzenli kontroller ve iyi diş sağlığı alışkanlıkları sizi ve bebeğinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olabilir. İşte, bazı gebelik ve diş sorunları: Gebelikte Diş Eti İltihabı Gebelik diş eti iltihabı olarak bilinen ve diş etlerinde şişme ve hassasiyete neden olabilen bir iltihaplanma durumu geliştirir. Tedavi edilmezse, daha ciddi sorunlara yol açabilir. Bunu önlemek için diş hekiminiz daha sık temizlik önerebilir. Gebelikte Diş Çürümeleri Gebelikte her zamankinden daha fazla karbonhidrat tüketiyorsanız bu, çürüme tehlikesi oluşturabilir. Sabah bulantıları, ağzınızın maruz kaldığı asit miktarını artırabilir ve bu da dişinizin minesinde aşınmaya neden olabilir. Gebelikte Diş Bakım Rutinlerinde Aksama Sabah yorgunluğu, hassas mide refleksi ve bitkinlik gibi birçok nedenden ötürü gebelik sırasında diş bakımı ihmal edilebilir. Gebelikte kötü alışkanlıklar anomali bebek ile ilişkili olduğundan, rutininizin sürdürülmesi özellikle önemlidir. Gebelik Tümörleri Bazen diş etlerinde “gebelik tümörleri” denilen aşırı doku büyümeleri görülür. Damaklarda oluşan şişlik, aşırı diş plağı ile ilişkilidir. Kolaylıkla kanayan damak tümörleri, bebek doğduktan sonra genellikle ortadan kaybolur, ancak mutlaka hekim tarafından görülmelidir.
Gebelikte Hepatit B Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Gebelikte Hepatit B Hakkında Bilmeniz Gerekenler Hepatit B virüsü, karaciğeri enfekte eden bir virüstür. Hepatit B virüsü taşıyan birçok insan hastalık bulgusu göstermez, ancak taşıyıcı olarak başkalarına bulaştırabilir. Hepatit B virüsü, enfekte olmuş kanla ve enfekte olmuş biriyle prezervatif kullanmadan doğrudan temas halinde cinsel ilişkiye girerek yayılır. Gebelikte Bebeğe Hepatit B Bulaşmaması için Ne Yapılmalıdır? Hepatit B hastalığınız varsa veya gebelik sırasında bulaşmışsa, doğumdan sonra bebeğinize bulaştırma olasılığı yüksektir. Tüm hamile kadınlara, doğum öncesi bakımın bir parçası olarak hepatit B için kan testi önerilir. Risk altındaki bebeklere, enfeksiyon ve ciddi karaciğer hastalığını önlemek için doğumda hepatit B aşısı yapılmalıdır. Doğumdan bağışıklık, bebeklerin uzun süreli hepatit B enfeksiyonu gelişmesini önlemede % 90-95 etkilidir. İlk doz doğumdan sonraki 24 saat içinde verilir. Uzun süreli koruma sağlamak için 4, 8, 12 ve 16 haftalık dozlar ve 12. ayda bir son doz verilir. Birkaç bebeğin doğumdan kısa süre sonra immünoglobülin adı verilen antikor enjeksiyonuna ihtiyacı olabilir. Bebeğiniz 12 ayda hepatit B enfeksiyonu açısından test edilecektir. Enfekte olmuş herhangi bir bebeğe uzman değerlendirmesi ve takibi yapılmalıdır.